EĞİTİM MİLLETİN VE TÜRK DÜNYASININ GELECEĞİDİR

Tarih: 
14/07/2024 - 14:45

Son günlerde Türk milli futbol takımının Avrupa Şampiyonası'nda finale çıkamaması nedeniyle Türk dünyası futbolseverleri büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Bunun geçici olduğunu ve bazılarının düşündüğü gibi bir trajedi olmadığını düşünüyorum.
Türk  Devletleri  Birliği'nin (TDB) gelecekte sorun yaratabileceği daha ciddi bir konu var. Şuna dikkatinizi çekmek istiyorum.
ISESCO, 15 yıl önce Bakü'de yükseköğretimin sorunları üzerine uluslararası bir konferans düzenlemiş ve önümüzdeki 10 yıl içinde küresel sıralamada TOP-500 listesine İslam ülkelerinden en az 1 üniversitenin dahil edilmesi gerektiğine karar vermişti. Ancak üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen bu mümkün olmadı.
Tüm TDB sakinlerinin ve yetkililerinin, spor müsabakalarında neden geride olmadığımızı yok, bilimde, eğitimde ve inovasyonda neden önde olmadığımızı düşünmelerini isterim. Bırakın bu sorunları çözmeye odaklansınlar.
TDB ülkeleri liderlerinin bir sonraki zirveyi Hankendi'de, Karabağ Üniversitesi'nde düzenlemesini istiyorum. Böyle bir konuyu tartışsınlar:
"TDB'nin birleşik bir bilim ve eğitim alanı oluşturulmasıyla Türkçe eğitim veren üniversitelerin dünya sıralamalarındaki konumlarının yükseltilmesi imkanı".
Bu sorunlara odaklanırsak, gelecekte bir gün çözümüne ulaşmak mümkün olacak, asıl önemli olan ilk adımı atmak.
Ulusal ve devlet açısından önem taşıyan büyük bir stratejik hedefe ulaşmak için bazı küçük hedeflerden vazgeçmek kabul edilebilir.
Hiçbir değeri olmayan çeşitli spor müsabakalarına, stadyumların ve olimpiyat merkezlerinin inşasına (zaten hiçbir faydası yoktu) boşa harcanan milyarlarca dolar,  profesyonel personelin yönetiminde bilime, eğitime, inovasyona ve teknolojik gelişime harcanmalıdır.  Bu halde daha büyük başarılar elde ederdik, ülkenin uluslararası itibarı yükselirdi ve neft sonrasına daha hazırlıklı olurduk.
Spor ülkesi olma çabamız bize uluslararası düzeyde (Avrupa, Amerika) ciddi getiriler sağlamadı.
2.  Karabağ Savaşı sırasında kardeşimiz Türkiye'nin yanı sıra dostumuz ve kardeşimiz Pakistan'ın varlığı bize büyük cesaret verdi. Çünkü yanımızda nükleer silahlara sahip bir ülke vardı.
Bugün karmaşık jeopolitik ortamda, spor müsabakalarındaki  uğurları değil, Türk ülkelerinin hala nükleer silahlara sahip olmamasının hayal kırıklığını yaşamalıyız.
Neden her Türk devletinden 1 üniversite İLK 500'de yok?
Neden Türk dövletlerinden en az birinin TOP-500'de üniversitesi olmasın?
Neden Türk devletleri birliğinin güçlü bilimsel araştırma merkezleri (BAM) olmasın?
BAM küresel sıralamasında TOP-500 listesinde neden her Türk devletinin en az 1  BAM olmasın?
TDB neden bu kadar güçlü bir ekonomiye, güçlü bir askeri bloğa, güçlü bir teknolojik temele sahip olmasın?
Milletin gücü, kuvveti, itibarı ve saygınlığı, geleceği, futbol veya basketbol değil, bilim, teknoloji ve eğitimdir.
 
Eğitim uzmanı, Doç. İlham Ahmedov, Bakü.

Rəylər:

No comments available.